Search This Blog

Mase itu emas yeeeee...

Sunday 15 December 2013

fungsi dan khasiat ubi kayu

Ubi kayu atau manihot ezculenta crantz adalah tumbuhan tropika
dan subtropika yang ada di hampir semua kawasan tropika 
seluruh dunia..

Kebiasaannya, ia ditanam menggunakan kaedah keratan batang
dan akan menghasilkan akar dalam masa beberapa hari 
selepas ditanam..

Hujung keratan yang terbenam akan menghasilkan banyak 
akar antara dua hingga empat bulan selepas ditanam dan
akar inilah yang menhasilkan ubi taw..

Ubi kayu mengandungi kandungan kalori , serat diet,
mangan, kalium, vitamin B6, vitamin c, protein, lemak,
kalsium, fosforus dan zat besi..

Daun ubi terdiri daripada jenis ringkas dan sesunannya
berpiling dengan tangkai daun yang panjang..

Tangkai daun pula berwarna kuning, hijau atau merah dan
daunnya juga mengandungi protein, banyak karotena
dan vitamin c. Pucuknya pula amat popular
dijadikan sayuran ulaman..

No comments:

Post a Comment

Popular Posts