Kurma ataupun tarma sejenis tumbuhan palma atau nama
saintifiknya Phonex dactylifera mempunyai banyak khasiat
seperti kismis dan aprikot kering.
Ianya kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A dan C serta
zat mineral atau galian seperti besi, kalsium, sodium
dan potasium..
Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 1.8 hingga
2 peratus, serat 2 hingga 4 peratus manakala kandungan
gulanya 50 hingga 57 peratus glukosa.
Kurma boleh kanjus selain dimakan segar, kering atau disalai..
Ianya jugak boleh dibuang biji dan diganti dengan kacang tanah,
badam atau gajus bagi melazatkannya..
Selain itu, kurma juga boleh dibuat jem, sirap atau bahan
tambahan dalam aiskrim taw...
Kurma juga baik dijadikan pembasuh mulut selepas makan
atau menggantikan makanan ringan yang mengandungi garam,
lemak dan gula berlebihan yeee..
No comments:
Post a Comment